Рокадите в МВР трябва да са мотивирани. - Адвокат Демерджиев, преди дни

...
Рокадите в МВР трябва да са мотивирани.
- Адвокат Демерджиев, преди дни
Коментари Харесай

Демерджиев: Кабинетът благовидно ще използва убийството на Алексей Петров за чистка в службите

Рокадите в Министерство на вътрешните работи трябва да са стимулирани.

- Адвокат Демерджиев, преди дни убиха знакова фигура - Алексей Петров. Вие до неотдавна бяхте вътрешен министър. Какви са вашите хипотези, споменавали сте, че се приказва, че той е бил проектант на сглобката?

- Не единствено се приказва, той самичък манифестираше доста тесни връзки с бащата на Кирил Петков,  тесни връзки с Бойко Борисов. Обясни от кое място са. Сам в задатък разгласи, че има държавно управление и че е механически въпрос да бъде гласувано в Народното събрание. Като се проследят последните му изяви, това елементарно се вижда.

Има много данни, че това, което той приказва, дава отговор на истината, а не е просто негово изказване. Но за мен има нещо по-важно, което остана настрана от публичното внимание.

- Какво е то?

- Това е първото показно ликвидиране у нас от повече от 5 години. И то е на човек, който не е просто предприемач, някогашен чиновник на службите или по някакъв метод обвързван със подозрения, че взе участие в незаконния свят. То е на човек, който поддържа тесни политически контакти, настоящи. Такъв казус от дълго време не е имало.

Моите опасения обаче са от това, което виждам да се случва през вчерашния и днешния ден (четвъртък и петък - б.а.).Струва ми се, че убийството ще бъде употребявано от държавното управление като мотив за чистка в службите. Тя ще осъществя под един благовиден претекст това, което беше декларирано в запис, изминал в общественото пространство.

Фактът, че днес (в петък - б.а.) се събират в Министерския съвет, и то, забележете, единствено представители на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС, и то не под формата на съвет за сигурността, а на заседание, ме навежда на мисълта, че това ликвидиране ще бъде употребявано за такива политически цели.

- Защо смятате по този начин?

- Правителството и вътрешният министър направиха няколко неща. Първо, беше изолиран от работата на Министерство на вътрешните работи основният секретар. Беше комплициран нов заместител, който на процедура изземва неговите функционалности. После започнаха рокадите - както на шефове на регионални и основни дирекции, по този начин и на административни.

Още тогава предизвестих, че тези земетресения, тези безпринципни кадрувания и уволнения в Министерство на вътрешните работи ще доведат до проблеми. Вече ги виждаме всеки ден. Има ескалиране на случаите на принуждение, а и на някои такива безцеремонни прояви, които припомнят за отминали времена. Ние вярвахме, че България се е освободила от тези явления и те няма да се случват повече.

- Споменахте кадруване. Министър Стоянов ви отговори, че персонално прави рокадите.

- Трябва да се обърне доста съществено внимание на обстоятелството, че всички назначения са на хора, свързани по някакъв метод с ГДБОП.

Дирекцията, която беше ръководена от господин Калин Стоянов, преди да стане вътрешен министър. И в действителност това е и дирекцията, призвана да се бори с проведената престъпност. Тя би трябвало да държи под наблюдаване хората, които се занимават с нея, да реализира предварителна защита и оперативна работа във връзка с тях.

И при тази обстановка, в която на процедура  дирекцията е превзела напълно Министерство на вътрешните работи, се случват голям брой тежки престъпни прояви. Трябва да се носи отговорност, само че съгласно мен не от ръководителите на службите, които нямат такива пълномощия, или от основния секретар, каквито внушения се вършат, а от хората, стоящи зад тези смени или зад самата дирекция.

Припомням, че в ДАНС имаше назначени двама заместници, чиито ресори пък напълно покриват всички действия, по които има някакви рецензии. Но отново подчертавам, че тези убийства, които зачестиха ужасно доста в главната си част, изключително това на Алексей Петров, попадат в прерогативите в компетенциите на ГДБОП и въпросите главно би трябвало да бъдат сложени към министъра на вътрешните работи, към ГДБОП.

Към държавното управление би трябвало да бъде подложен един главен въпрос. Защо се прави този разгром над бранш “Сигурност ” и за какво с тази извънредно безпринципни голям брой рокади? Аз съм приказвал с доста хора в системата. Те не си спомнят подобен казус. Хора с по 25 години стаж на толкоз доста промени, и то нестимулирани, без да излиза наяве за какво се вършат и какво ги постанова. Тук държавното управление би трябвало да каже какво цели с тази политика и до каква степен вижда да стигнат нещата. Защото на фона на протичащото се с Министерство на вътрешните работи за мен е безусловно ясно, че това държавно управление не може да обезпечи успокоение и сигурност на хората.

През месеците, в които аз и екипът ми управлявахме министерството, имахме два съществени целта. Министерство на вътрешните работи да съблюдава правилото на правда в дейностите си и да се бори да обезпечи сигурност и успокоение на българските жители. Вярвам, че в забележителна степен се справихме с това, тъй като на фона на множеството проблеми в други правоохранителни органи на фона на трусовете в прокуратурата, Министерство на вътрешните работи стоеше устойчиво и беше единствената институция, в която хората имаха вяра.

- Звучите песимистично. Мислите ли, че ще ни одобряват в Шенген?

- Смятам, че този път, в случай че ни отхвърлят за Шенген, сами ще сме си отговорни. Вместо да създадат минимално надграждане над всички старания, които положихме през изтеклите 10 месеца - те бяха изцяло задоволителни, с цел да обезпечим влизането на страната в Шенген, ги загърбиха.

Справяхме се сполучливо с мигрантския напън и даже получихме в допълнение финансиране след напъните на президента и моите като министър. Тези средства още не са действително вложени в застраховане. Сега следя голямо оттегляне от позициите, които бяхме завоювали.

- Но юрист Демерджиев, цифрите демонстрират, че има нарастване и на недопуснатите, и на хванатите навътре в страната мигранти.

- Възможно е, зависи с кой интервал се съпоставя.

- Юни и юли месец тази година със същия интервал на м.г., което е преди вас.

- Не разполагам с данните за момента, само че всеки ден виждахме в новините арестувани мигранти. Това се гледа и от нашите сътрудници. Сега от дълго време не съм попадал на сходни случаи.

Когато тези старания, вместо да се усилват и вместо да стават по-ефективни, понижават, когато не се построяват техническите уреди, напълно обикновено е най-после оценката да е отрицателна, а не е положителна.

- Споменахте измененията на шефове, само че министър Стоянов има правото да си избере екип.

- Така е, те не са незаконни, в пълномощията му са. Но министър, който желае да ръководи една система, би трябвало доста ясно и кардинално да стимулира решенията си за кадрови промени. Защото в Министерство на вътрешните работи има професионална конструкция, която е най-важна и би трябвало да бъде съхранена и развивана. Със сигурност знаете, че да се построи един добър служител на реда са нужни доста години. Срещу него работи престъпността, постоянно с големи благоприятни условия. Затова тези хора би трябвало да имат сигурност.

Ако знаят, че няма да бъдат сменяни като носни кърпички, тогава работата им и резултатите им ще са удовлетворителни. Затова считам, че не ни трябват заявления, а съответни данни за измененията. Например шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас, бе извънредно почитан. Този на Пазарджик придвижи дирекцията доста напред в резултатите. Но бяха заменени.

Когато се вършат такива промени, те би трябвало доста ясно да се стимулират, с цел да знаят хората в системата, че те имат резистентност, имат поддръжката на гърба на министъра си и ще бъдат заменени не по политически или конюнктурни съображения, а единствено когато тяхната работа и резултати не дават отговор на предстоящото.

- Но министър Стоянов изчака 2 месеца, не ги направи незабавно. Това време стига за опознаване на работата на всеки.

- Да, само че не ми е известно министърът да е ходил в нито една регионална дирекция, с изключение на случайно, с цел да се среща с работата на тези шефове. Не ми е известно да е наблюдавал резултатите от работата им, а има такива резултати, тъй като докладите за всяка година бяха факт и аз присъствах. Не чух съответни причини поради слаби резултати в кои браншове и за несъблюдение на кои задания бяха заменени.

- Адвокат Демерджиев, с изключение на някогашен вътрешен министър сте и някогашен правосъден. Като правист сте осведомен с плана за промени в конституцията, който беше импортиран в края на юли. Оказа се, че в него има много промени с изключение на в основната правосъдна система, има и в института на служебното държавно управление. Според вас нужни ли са?

- Като правист със забележителен опит, в това число и като някогашен правосъден министър, ще кажа, че настоящата конституция по мнението на множеството експерти е задоволително добра и дава доста благоприятни условия, с цел да се развива страната обикновено. В нея е очакван добър баланс сред управляващите. Предвидени са механизми, които да подсигуряват това.

Да, тя може да бъде изменена. Но за мен тези промени би трябвало да се вършат извънредно деликатно.

Имам огромни терзания дали това Народно заседание има потенциал да промени главния закон. Много постоянно то работи на правилото “ремонт на ремонта на закона ”.

Визирам тези текстове, които засягат водачите, каращи след приложимост на наркотични субстанции и алкохол. Не може с юридически безпорядък или с ограничения, които минават законосъобразното, да се бори престъпността. Престъпността се бори със законови ограничения, а когато се пипат нормативни актове от вида на Наказателния кодекс, още повече на конституцията, това би трябвало да става доста деликатно, с доста необятен и явен спор, с цел да бъдат изчистени тези.

- Идеята за длъжностен министър председател президентът да избира сред последния началник на Народното събрание, шефа на Българска народна банка или ръководителя на Конституционния съд не е ли с изключение на прекомерно ограничаващо и евентуален капан, в случай че и тримата му откажат?

- При всички случаи е евентуален капан. Не виждам да има публични настройки и настроения, че сегашният институт на служебното държавно управление по някакъв метод смущава естествената работа на страната. Визирам тези, в които съм взел участие. Напротив, неведнъж служебните кабинети изваждаха страната от обилни рецесии.

С новото предложение може да се минира съставянето въобще на кабинет. И в действителност прозира значително едно предпочитание изкуствено да се продължи животът на остарялото държавно управление при съществуването на земетресения в политическата система, при съществуване на рецесии. Много добре знаем по кое време са сменяни постоянни държавни управления, в какви условия, какъв брой конфликтни обстановки е имало и не мисля, че е уместно по сходен неестествен метод да се търси продължение на техния живот. Това няма да реши нито един проблем. Обратно, може да задълбочи доста проблеми и да породи съществено публично неодобрение и спорове.

- Преди време казахте, че не ви е непозната концепцията да се кандидатирате за кмет на Пловдив. Ще го извършите ли в този момент?

- Ако би трябвало да бъдем точни, споделих, че постоянно съм бил публично зает в последните години. Аз съм човек, който, откакто е взел несъмнено решение, не се свени да го показа с медиите, оттова с обществеността. Така че, когато имам решение по този въпрос, сигурно незабавно ще стане публично притежание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР